12. May, 2021.

Škola za primer u racionalnom trošenju energije

Pročitano 4830 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ekipa "Cefiksa" iz Vršca uspešno nastavlja sa javnom prezentacijom filma i serijom razgovora sa učenicima na temu "Ušteda energije u domaćinstvu". Poseta Osnovnoj školi "Žarko Zrenjanin" u Izbištu ( 06.05.2014. ) bila je najbolja prilika da se uverimo da se na ovom planu u veoma sređenoj seoskoj osnovnoj školi posvećuje posebna pažnja.
Kao prvo, primetili smo da je kompletno zamenjena stolarija (prizemlje i sprat) i to po fazama, kako ističe direktor škole, Dragoslav Đurić. Direktor skromno priznaje da se jednaka briga vodi i o područnim školama u Zagajici, Parti i Orešcu. Tako se vidno štedi energija, što učenicima boravak čini prijatnim i sa jednakom temperaturom u celom školskom prostoru. Nešto ranije je zamenjeno vlastito grejanje sa drva na plin sa kotlovnicom za ceo prostor i sa posebnim grejanjem u novoj fiskulturnoj sali koja se, takođe, greje na plin.
Učenici dva odeljenja osmog razreda su nakon odgledanog filma ( 17 minuta ) uzeli aktivno učešće u razgovoru na temu uštede energije, kako u domaćinstvu, tako i na svim drugim poljima njenog korišćenja. Interesantna su njihova razmišljanja o štednji energije u seoskim domaćinstvima, gde je grejanje uglavnom na drva, ponegde na plin, ili na električnu struju. Većina učenika se složila da realne mogućnosti za uštedu energije postoje, pre svega na racionalnoj upotrebi električnih aparata koje mladi često koriste. Neki su priznali da računare i televizore uopšte ne gase, ili da koriste maksimalno svetlo u radnom i boravišnom prostoru. Za grejanje u školi, koje se koristi tokom sezone, izrazili su pozitivno mišljenje, što je stalna briga u poboljšanju standarda učenika.
Posle zanimljivog razgovora za najbolje odgovore na postavljena nagradna pitanja uručena su tri DVD sa filmom "Ušteda energije u domaćinstvu", a onda su učenici popunili opdgovarajuće upitnike anonimnog tipa. U realizaciji ovog projekta, koji finansijski podržava Pokrajinski sekretarijat za energetiku i sirovine, veliku pomoć i saradnju su pružili direktor škole ( Dragoslav Đurić ) i predmetni nastavnik Goran Stankov ( profesor TiO ). Projekat su realizovali Hasan Helja (rukovodilac projekta) i Branislav Vila, predsednik nestranačkog udruženja "Cefiks" iz Vršca, koji je obezbedio odgovarajuću tehničku podršku.

Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs

Najnovije od Branislav Vila

PokloniIOtpadSkloni