23. Jul, 2024.

EKO KAMP POTPUNO ISPUNIO SVOJ CILJ

Pročitano 3160 puta
Ocenite ovaj članak
(12 glasova)

Eko kamp „Letnja škola uštede energije“, koji je odobren i finansiran od strane AP Vojvodina ispunio je sva očekivanja, zahvaljujući vrednim i odgovornim nastavnicima iz pet seoskih osnovih škola opštine Vršac (Suzana Šegan, Nenad Vukadinović, Gordana Jovanov, Natalija Rosić i Biljana Petrović), koji su odradili povereni posao bez dnevnica - volonterski, što je krajnje odgovorno prema samim učenicima i roditeljima koji su pozdravili ovakav vid vannastavne vaspitno-obrazovne aktivnosti.

„Letnja škola uštede energije“ izvedena je sa 39 učenika, pet nastavnika i tri člana projektnog tima u objektu Crvenog krsta na Vršačkom bregu ( 6 - 7. 09. 2019. godine ), čije je osoblje pružilo izvanredne uslove za rad, nastavne filmove, prezentacije i za radionicu „Eko Brick“ u kojoj su učenici, zajedno sa nastavnicima pakovali seckani otpad od plastike u flašice zapremine 330 ml ( mase 165 g ). Sve škole su ispunile tražene kriterije pakovanja otpada koji će, kao brend, biti u nekoj narednoj aktivnosti udruženja „Cefix-a“ Vršac, koji je pokrovitelj ovog kampa.

Prvog radnog dana pre podne je prikazan nastavni film sa presekom 12 emisija iz republičkog projekta „Mala škola uštede energije“, podeljena su pitanja za nastavnike i učenike u pripremi za snimanje video-materijala za treći serijal pomenutog projekta. Popodnevnoj prezentaciji, pored nastavnika i učenika, prisustvovali su članovi gradskog veća Vršca, Veljko Stojanović i Miroslav Stupar, kao i direktor Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ Izbište, Dragoslav Đurić, kome su se kasnije pridružili direktori preostalih seoskih osnovnih škola. Posle predavanja učenici su, u pratnji nastavnika, obišli deo zaštićene zone Vršačkog brega (Planinarski dom), a naveče su posle sporta imali disko-veče sa zanimljivim takmičenjima.

Drugi radni dan protekao je u završnom predavanju pod nazivom „Promena svesti i ponašanja kod uštede energije“ sa diskusijom učenika, a zatim u zanimljivoj radionici pod nazivom „Eko Brick“. Svi učenici su pakovali seckani otpad od najlon kesa u plastične flašice. Pre toga učenici su obišli Vršačku kulu, gde su napravili zajedničke kolektivne  snimke kao znak na uspomenu korisnog rada i druženja, nova poznanstva i neku konkretniju saradnju osnovnih škola. Učenici seoske osnovne škole iz  Kuštilja biće uključeni sa rumunskim odelenjem gradskog naselja u sledećoj aktivnosti ovakvog tipa sa tematikom uštede energije.

 U realizaciji projekta pomogli su svojim proizvodima i redovni sponzori udruženja “Cefix” Vršac, Fabrika „Moja voda“ Vršac i „Swisslion“ Takovo kojima se najtoplije zahvaljujemo.

Poslednji put izmenjeno četvrtak, 17 oktobar 2019 15:50
Hasan Helja


Čovek je biće prakse!

Adresa sajta www.cefix.rs