21. Feb, 2019.

Trivan: Prioriteti Beograda otpad, vode, šume

Objavljeno u Ekologija
Pročitano 1101 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda u ovoj i narednoj godini najviše će se baviti nastavkom pošumljavanja Beograda, upravljanjem otpadom i upravljanjem vodama, izjavio je danas gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

- Pošumljavanje je najvažniji i najjeftiniji način da se životna sredina održi kvalitetnom i da se na izvestan način ublaže klimatske promene - kazao je Trivan novinarima na svečanosti u Skupštini grada, koja je priređena povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, 5. juna.

On je naveo da će ove godine početi pošumljavanje rubnih opština grada poput Lazarevca i Surčina, koje su važne za klimu glavnog grada i dodao da će se grad pridržavati plana pošumljavanja koji izrađuje Šumarski fakultet.

Kako je istakao Trivan, "Beograd u narednim godinama čeka investicija u upravljanje otpadom od 230 miliona evra", ali tek treba da se dogovori na koji način će se to izvesti.

On je kazao da se do sada grad nije na aktivan način bavio problemom upravljanja vodama.

- Imamo ambiciju da se uključimo u bitku za pijaću vodu i pametno korišćenje vode, bez obzira ko time sada upravlja i kako se to radi. To može da bude mnogo bolje - rekao je Trivan.

Prema njegovim rečima, ambicija je da se pijaća voda najpre zaštiti, jer postoje "napadi građevinske industrije" koja želi da zaposedne teritorije grada, "što nećemo dozvoliti".

Trivan je dodao da Beograd već ima izrađen plan upravljanja otpadnim vodama koji košta oko milijardu evra, koji se već sprovodi, ali je u njega zbog ekonomske krize nemoguće više ulagati.

On je istakao da će u narednih pet godina pokušati da to pitanje dobije prioritet u rešavanju, a sam projekat bi trebalo da se završi za 10 godina.

Trivan je kazao da će se Sekretarijat za zaštitu životne sredine i dalje baviti merenjem intenziteta buke u gradu, jer je to dnevno najaktuelniji problem zagađenja u Beogradu, a intenziviraće se i monitoring zagađenja vazduha.

Izvor: Blic

Budi u toku!

Da biste primali redovna obaveštenja prijavite se na mejling listu.

PokloniIOtpadSkloni