07. Dec, 2022.

DELIMIČNO POMRAČENJE SUNCA 20. MARTA 2015. GODINE

Objavljeno u Dešavanja
Pročitano 2826 puta
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

U petak ( 20. 03. 2015. ) Mesec će se na svojoj putanji naći između Zemlje i Sunca i zakloniti u potpunosti, ili delimično, Sunčev disk od naših pogleda. Ova, u nauci potpuno objašnjena prirodna pojava, će biti prava poslastica za profesionalce, astronome amatere i pasionirane zaljubljenike pogleda u nebo. Puno pomračenje Sunca biće vidljivo na severu Evrope, posebno iznad Norveške i Farskih ostrva, dok će u Srbiji Sunce biti zaklonjeno oko 50 %.

Pomračenje Sunca nastaje kada se Mesec nađe sa svojim položajem između Zemlje i Sunca. Može biti potpuno, delimično i prstenasto. Da bi došlo do pomračenja Sunca, Mesec se mora nalaziti 16 stepeni u ravni svoje putanje ispred, ili iza čvorova svoje putanje sa ravni ekliptike (elipse) po kojoj se kreće. U toku jedne godine mogu nastupiti minimalno dva, a maksimalno pet pomračenja Sunca.

Prema saopštenju Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ iz Beograda, Mesečeva senka će dodirnuti Zemljinu površinu 20. marta 2015. godine u 10 h 10 min, a poslednji kontakt sa njom će biti u 11 h 21 min. Kako se navodi u saopštenju, u Beogradu će prvi kontakt Meseca i Sunca biti u 9 h 40 min, a poslednji u 11 h 59 min, dok će maksimalno pomračenje biti u 10 h 49 min, kada će Mesec pokriti 51 % površine Sunca. U Novom Sadu će vreme prvog i poslednjeg kontakta biti isto, a maksimalno pomračenje u 10 h 48 min. Tada će Mesec pokriti 52 % Sunca, dok će u Nišu prvi kontakt Meseca i Sunca biti u 9 h 41 min, a poslednji u 11 h 59 min.

Poslednje pomračenje, koje je bilo vidljivo iz Evrope, dogodilo se 11. avgusta 1999. godine, a naredno će stanovnici starog kontinenta morati da čekaju do 2026. godine.

Nastupajuće pomračenje moglo bi da stavi na probu evropski električni sistem, jer će na kratko biti smanjena proizvodnja struje iz solarnih postrojenja, upozorava Evropska mreža operatera za prenos struje (Entsoe). Tada će biti blokirano oko 35 000 MW (megavata ) solarne energije, odnosno proizvodni kapacitet koji je ekvivalent sa 80 „srednjih pogona“, stoji u izveštaju Entsoea, koji ne isključuje mogućnost incidenta. Problem je u tome, ističe se u izveštaju, što je proizvodnja solarne energije znatno povećana u Evropi. Prilikom pomračenja Sunca 1999. godine svega 0,1 % obnovljive energije otpadalo je na solarnu energiju, dok njen udeo danas dostiže 10,5 %, što je 105 puta više. To će biti „test bez presedana“ koji će zahtevati dobru koordinaciju između različitih članica mreže. Najviše problema očekuje se u Nemačkoj i Italiji, koje imaju veliki broj proizvodnih pogona na solarnu energiju. U Srbiji će uticaj pomračenja biti gotovo beznačajan, jer je proizvodnja struje iz energije Sunca još u povoju

Moguća i očekivana pojava, neposredno pred pomračenje Sunca, je da se uznemire domaće i divlje životinje, da se neki ljudi uspaniče, jer se boje katastrofa. Posmatranje pomračenja Sunca golim okom nije preporučljivo, najbolje je to raditi kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, kroz zaštitno staklo aparata za varenje (gustine preko 14), ili kroz dobro i obostrano kroz sveću nagaravljeno staklo. Najbezbednije je posmatranje teleskopom koji ima specijalne filtere za Sunce. Pošto je u pitanju prirodna pojava na koju čovek nikako ne može uticati, ne treba paničiti, niti prenositi sopstveni strah i negativno raspoloženje na druge.

Izvori saznanja:
1.Internet portali,
2.Saopštenje Astronomskog društva “Ruđer Bošković” Beograd.

Hasan Helja


Čovek je biće prakse!

Adresa sajta www.cefix.rs
Više iz ove kategorije SAT ZA NAŠU PLANETU 2015. »
PokloniIOtpadSkloni