28. Feb, 2021.
Školski centar "Nikola Tesla" Vršac

Školski centar "Nikola Tesla" Vršac

Školski centar "Nikola Tesla" iz Vršca danas je srednja stručna škola koja obrazuje učenika za 16 obrazovnih profila u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju iz tri područja rada.

Sterijina 40-44, 26300 Vršac
Telefon/Faks: 013/830-668

Agencija UN za klimu zabrinuta zbog otapanja leda na Arktiku

Generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Mišel Žaro rekao je da je u pitanju “zabrinjavajući znak koji ukazuje na klimatske promene”.

Svetska meteorološka organizacija izrazila je danas zabrinutost zbog “rekordno brzog otapanja leda na Arktiku” zabeleženog 2012. godine.

U izveštaju ove agencije UN, koji je danas objavljen u Ženevi, 2012. godina je jedna od 10 najtoplijih od 1850, otkako ova svetska organizacija vodi evidenciju o klimi.

Poslednje rekordno otapanje leda u avgustu i septembru zabeležno je 2007. godine.

Generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Mišel Žaro rekao je da je u pitanju “zabrinjavajući znak koji ukazuje na klimatske promene”.

On je rekao da je u 2012. bilo i drugih ekstremnih fenomena, kao što su suše i tropske oluje kojih je, kako je naveo, bilo oduvek, ali koji su sve više posledica klimatskih promena.

Godina 2012. bila je deveta od 10 najtoplijih godina, uprkos klimatskom fenomenu La Ninja, koji je suprotan atmosfersko-okeanskom fenomenu El Ninjo i koji obično utiče na smanjenje temperature.

Žaro je dodao da će se zagrevanje nastaviti i zbog velike koncentracije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi.

Izvor: Zelena Srbija

Preuzeto sa sajta: ekologija.rs

Priredila u okviru projekta "Znanje podeli, nagradu osvoji": Dragana Milunov, III-2

Solarni tornjevi, nalik na velike dimnjake koji generišu struju tako što se vruć vazduh penje, su često zaboravljeni kada se priča o korišćenju sunčeve energije. EnviroMission je australijska firma koja radi na usavršavanju ovog sistema i nedavno je objavila da žele da sagrade 800 metara visok toranj u pustinji Arizone. On će proizvoditi oko 200 MW, što je sasvim dovoljno za 150.000 američkih domova.

Postoje tri glavne komponente solarnog tornja:

  • Sam toranj u kome se vrelina pretvara u mehaničku energiju. Što je viši toranj veći je i kapacitet elektrane.
  • Krov koji pretvara veliki deo izolacije u toplotu, koja zauzvrat zagreva vazduh. Njegova glavna uloga je da onemogući toploti da ode u atmosferu.
  • Turbine transformišu energiju iz toplote i vazdušnog pritiska u mehaničku energiju a generator je pretvara u struju.

Dobra stvar je što troškovi rada nisu veliki, a površina ispod krova se toliko zagreje da kada padne noć još uvek postoji značajna temperaturna razlika između dna i vrha tako da toranj može da nastavi sa radom. Ne baš u dnevnom intezitetu, ali sve se računa kad zavisite od sunca a proizvodite struju kada ga nema.

Po nekim predračunima ova građevina će isplatiti troškove izgradnje za 11 godina, a njen vek trajanja je oko 80 godina, što znači da je investitora vrlo isplativo. Tačno je da postoji veliko ulaganje u početku, ali sunce je besplatno…

Izvor: ekologija.rs

Priredio: Nikolić Stefan

Sun & Cloud je digitalni fotoaparat koji u sebi ima komponente za generisanje struje iz obnovljivih izvora energije, solarnog i mehaničkog.

Sun & Cloud je digitalni fotoaparat koji u sebi ima komponente za generisanje struje iz obnovljivih izvora energije, solarnog i mehaničkog. Pored „zelenog“, edukativnog aspekta ovaj fotoaparat uopšte nije igračka. Može da snima i video snimke, ima 3 megapiksela i 15 ugrađenih filtera.

Na gornjem delu aparata se nalazi solarni panel, a kada nema sunca tu je ručka koja uz pomoć kinetičke energije puni bateriju. Doduše, postoji i opcija za one koji će da varaju – USB priključak.

Proizvođači podvlače da nije u pitanju plastična igračka, već prava stvar koja, iako ne može da zameni današnje fotoaparate, može da posluži kao zabavna rezerva.

Izvor: ekologija.rs

Priredio: Nikolić Stefan

PokloniIOtpadSkloni