19. Apr, 2021.
Pročitano 1761 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Šta je Pametna kuća?

Pametna kuća™ je koncept modernog domaćinstva i življenja u njemu. Kuća je pametna jer se prilagođava trenutnoj aktivnosti, raspoloženju, navikama i životnom stilu svakog ukućana, a pritom ostvaruje energetske uštede.

Pametna kuća™ je sistem kućne automatike maksimalno jednostavan za korišćenje, održavanje i ugradnju. Napravite od svog doma mesto zadovoljstva, zabave i druženja.

Upravljanje je intuitivno i lako:

1. Upravljanje touch screen-om - Magiesta

Putem touch screen-a moguće je upravljati uređajima i jednostavno, dodirom, realizovati komande uključi, isključi ili podesi na neku vrednost.

Jednostavnost upravljanja dolazi kroz vizuelizaciju. Savremeni touch uređaji i namenski software Magiesta omogućavaju integraciju svih podsistema i pojednostavljenje upravljanja, pre svega za osobe koje nisu tehnički orijentisane ili nemaju vremena. Korisnik prolazi kroz vizuelne menije, vrši izbor prostorija i upravlja određenim uređajima ili sistemima.

Magiesta software ima sledeće mogućnosti:

 • Upravljanje rasvetom, motorizovanim uređajima (roletne, zavese, tende, itd.), bojlerima, itd.
 • Prikaz video nadzora realizovan kroz podršku IP kamerama
 • Upravljanje grejanjem i hlađenjem u objektu – energetska efikasnost
 • Iniciranje scenarija
 • Pregled vremenske prognoze
 • Pregled vesti kroz podršku RSS kanalima
 • Pregled email-a

2. Upravljanje računarom

Magiesta software omogućava jednostavno, a sigurno upravljanje putem interneta. Konektujte se iz Vaše kancelarije, sa aerodroma ili sa drugog mesta na Vašu kuću ili stan, proverite stanje opreme i uređaja i podesite sve podsisteme tako da rade shodno Vašim željama.

3. Upravljanje daljinskim upravljačem

Upravljanje daljinskim upravljačem vrši se pomoću univerzalnog daljinskog upravljača. Ovaj upravljač omogućava upravljanje svakim uređajem pojedinačno (rasvetom, roletnama, kućnim aparatima...) i u skladu sa njihovim tehničkim mogućnostima. Programski scenariji podrazumevaju da se jednim pritiskom na daljinski upravljač, simultano izvrši više komandi odjednom, redosledom koji smo programirali. Tako se jednostavno i brzo stvara željeni ambijent za trenutnu aktivnost ili raspoloženje. Sem ovog upravljanja, univerzalni daljinski upravljač zamenjuje i sve postojeće daljinske upravljače TV-a, DVD-a, audio uređaja, satelitske televizije, kablovske televizije, VCR-a i ostalih uređaja sa IC prijemnikom.

4. Upravljanje mobilnim i fiksnim telefonom

Sistemom kućne automatike Pametna kuća™ može se daljinski upravljati i preko mobilnog ili fiksnog telefona, sa bilo koje lokacije koja je pokrivena telefonskom mrežom (GSM ili fiksna telefonija).

Funkcija upravljanja i kontrolisanja kućne automatike telefonom najčešće se koristi za kontrolu klime, grejanja, bojlera, saune, bazena i ostalih većih potrošača kojima je potrebno određeno vreme da dostignu odgovarajuće temperature i da "pripreme" kuću za dolazak stanara. Ova funkcija nam takođe omogućava da ostvarimo značajne uštede u potrošnji energenata.

Ova četiri načina upravljanja ne idu nužno zajedno, već se kombinuju shodno potrebama korisnika. Upotreba sistema Pametna kuća™ ne zahteva tehničko predznanje, a sve funkcije su intuitivne i vizuelne.

Zašto Pametna kuća?

 • za upotrebu nije neophodno nikakvo tehničko i informatičko znanje niti posebna obuka
 • optimum u pogledu odnosa cene i korisnosti
 • mogućnost integracije sa tasterima svih proizvođača
 • korisnik ima i mogućnost ručnog upravljanja

Kako funkcioniše?

Izvor: pametnakuca.rs

Priredila: Dagana Žarkov II-4

Poslednji put izmenjeno sreda, 24 april 2013 07:43
Hemijsko-medicinska škola Vršac

Sterijina 113, 26300 Vršac

Telefon: 013 830 292

email: sekretarijat@hms.edu.rs

Više iz ove kategorije Šta je energetski pasoš? »
PokloniIOtpadSkloni