20. Jan, 2022.

Studenti napravili ekološku sušaru za voće

Objavljeno u Zanimljivosti
Pročitano 1450 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tim od sedam studenata Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu osmislio je sušaru za voće sa solarnim kolektorom manjih kapaciteta, namenjen pre svega individualnim proizvodjačima.

"Reč je o kolektoru toplotne solarne energije koji je napravljen od iskorišćenih aluminijumskih limenki, koji ne zagadjuje sredinu, a nema ni izduvnih i štetnih gasova", kazala je za ekološki sajt agencije Beta "Zelena Srbija" (www.zelenasrbija.rs) jedna od članica tima Vesna Radojević.

Kako je objasnila, u svetu postoje slični sistemi za sušenje duvana, ali su u Srbiji takve sušare bile gotovo nepoznate, zbog čega je grupa od sedam studenata rešila da konstruiše svoju sušaru i prilagodi je domaćim uslovima. Ovaj projekat je nazvan Solagro.

Radojevićeva je navela da je kolektor sačinjen od limenki spojenih silikonom otpornim na visoke temperature, a koje su smeštene u limeni okvir, koji je termoizolovan i zatvoren pleksiglasom.

"Na ovaj način se toplotna sunčeva energija generiše u aluminijumskim tunelima i dalje se transportuje u sušaru, koja je izgradjena od drveta i žice i ima oblik rerne", kazala je ona.

Prema njenim rečima, glavna namena sušare u početnoj fazi biće sušenje jabuka, a kasnije će, kako je dodala, moći da se prilagodjava raznom voću, povrću i začinskom bilju kroz doziranje toplote koja izlazi iz kolektora u sušaru, kao i kroz razmeštaj lesa za sušenje.

Radojevićeva je navela da je ceo sistem sklopiv, odnosno mobilan i pogodan za transport, i prvi je takve vrste u Srbiji.

Kapacitet prototipa sušare je tri kilograma svežih jabuka, od kojih se nakon četiri sata sušenja može dobiti 500 grama suvog voća.

"Ne postoji bezbednosni rizik kada je u pitanju upotreba Solagro sušare, pošto ne postoji opasnost od pregrevanja u samoj sušari", dodal je Radojevićeva.

Ona je istakla da bi mali poljoprivredni proizvodjači odmah nakon berbe voća, povrća ili bilja, uz pomoć te sušare mogli da osuše svoje proizvode, bez prethodnog skladištenja.

Navela je i da je projekat izveden u saradnji sa Riken (Recan) fondom za prikupljanje i reciklažu limenki, koji je donirao celokupnu količinu limenki za izradu solarnog kolektora.

Prema rečima Radojevićeve, plan tima studenata je da patentira svoj proizvod kod Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, a razmišlja se i o pronalaženju partnera koji bi uložio u proizvodnju te solarne sušare.

Izvor : (Beta)

Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs
PokloniIOtpadSkloni