Odštampajte ovu stranicu

SRM - Srpska Ratarska mašina kojom se ostvaruju višestruke uštede u gorivu!

Objavljeno u Saznanja
Pročitano 4702 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Inovator iz Sivca, Stanko Mandić predstavio je novu univerzalnu poljoprivrednu mašinu za višestruku obradu zemljišta. Reč je o mašini koja u jednom prolazu obavlja oranje, sitnjenje, ravnanje i sabijanje humusnog sloja, a istovremeno može i da rastura mineralno đubrivo i, kačenjem dodataka, da obavi setvu žitarica.

- U zavisnosti od veličine parcele, ili nosivosti i snage traktora koji je vuče, mašina može da bude uskog ili širokog radnog zahvata. Uštede su višestruke zbog manjeg broja prolaza, skraćivanja vremena za predsetvenu pripremu zemljišta i zatvaranja brazde u jednom hodu. Samo na gorivu, ušteda po jednom hektaru je oko stotinu evra - predočio je Mandić.

Prezentaciji rada Mandićeve mašine prisustvovali su predsednik Akademije inovacionih nauka Petar Baron Rajačić, predstavnik „Grand eko agrara“ iz Novog Sada dr Ratko Kovačević, dr Predrag Cvijanović, iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede, Jožef Sabo, iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i Vladan Krtolica, pomoćnik predsednika opštine Kula, zadužen za privredu.

Prvi vlasnik Mandićeve mašine postao je zemljoradnik iz Sivca Radovan Đukić, koji je „univerzalku“ kupio kreditom iz Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede.

Pošto za Mandićevu inovaciju već postoji interesovanje u Belorusiji i Holandiji, u planu je da se u Sivcu otvori pogon ili fabrika za proizvodnju ove izuzetne mašine.


AUTO-MEHANIČAR I PRONALAZAČ - Stanko Mandić, koji je po zanimanju auto-mehaničar, dobitnik je brojnih nagrada za svoje pronalaske, među kojima su, uz najnoviju inovaciju, najpoznatiji univerzalni tovarni sanduk za šlepere i SRMA - Srpska ratarska mašina, koja u jednom prohodu obavlja oranje, rasturanje veštačkog đubriva, grubu obradu zemljišta, finu obradu i setvu.

izvor: novosti.rs

A kako saznajeno na osnovu pisanja B92.net za Mandićevu inovaciju već postoji interesovanje u Belorusiji i Holandiji. U planu je da se u Sivcu otvori pogon ili fabrika za proizvodnju ove izuzetne mašine.

Detaljnije o tehničkim karateristikama kao možete se informisati ovde.

Poslednji put izmenjeno nedelja, 10 februar 2013 16:24
Marinel Cuculj

Sve se može ako se hoće!

Adresa sajta www.clickman.rs