28. Sep, 2023.

Primena zakona o energetskoj efikasnosti početkom sledeće godine

Objavljeno u Saznanja
Pročitano 2054 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Primena zakona o efikasnom korišćenju energije i uspostavljanje budžestkog fonda za finansiranje projekata iz te oblasti očekuje se u januaru 2014, izjavio je danas pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović.

On je na drugom CEDEF samitu energetskih menadžera Srbije u Beogradu kazao da bi Vlada Srbije na prvoj narednoj sednici trebalo da usvoji predlog tog zakona i uputi ga u Skupštinu Srbije na usvajanje.

"Očekuje se da se zakon do marta nađe u Skupštini, da podzakonski akti budu brzo doneti i da primena zakona počne u januaru sledeće godine. Kada će biti uspostavljen i budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti", rekao je Trifunović.

On je kazao da će se novac iz Fonda dodeljivati na javnim konkursima, a uslov za investicione projekte biće energetski pregled, odnosno elaborat o energetkoj efikasnosti, kao i da će 12 meseci od realizacije projekta uslediti ponovni pregled.

Trifunović je dodao da je nacrt tog zakona usklađen sa direktivom EU i da će njime u Srbiji konačno biti organizovan pristup racionalnom korišćenju energije i primeni obnovljivih izvora energije.

Prema njegovim rečima, tim zakonom će se rešiti ključni problemi poput neracionalnog gazdovanja energijom, kao i velika zavisnost od uvoznih energenata.

Takođe je najavljeno da će kaznene mere za nepoštovanje zakona o racionalnom korišćenju energije biti velike.

"Srbija mora da razmišlja i o međunarodnim obavezama, a to je ušteda od devet odsto bruto finalne potrošnje energije do 2018. godine", istakao je Trifunović.

Zakon će obuhvatiti industriju, usluge, javni sektor, domaćinstva i transport, odnosno proizvodnju, prenos i distribuciju energije, kao i proizvodjače, uvoznike i prodavce proizvoda koji utiču na potrošnju energije.

Zakonom će biti obuhvaćeni i vlasnici kotlova snage veće od 20kW, kao i vlasnici sistema za klimatizaciju snage veće od 12kW.

Zakon će uvest i naplatu energije prema potrošnji, a zahtevaće se i ekodizajn. Lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika moraće da donesu program unapređenja energetske efikasnosti u transportu, kao i da imaju utvrđivanje i praćanje indikatora potrošnje energije u saobraćaju.

Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs
PokloniIOtpadSkloni