Odštampajte ovu stranicu

Peugeot 208 je EKOauto 2013.

Objavljeno u Saznanja
Pročitano 1063 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Peugeot 208 – novi adut francuskog proizvođača automobila sa znakom lava nepuna dva meseca posle zvaničnog predstavljanja srpskoj javnosti poneo je prvu titulu: Eko automobil godine u Srbiji.

Model 208 kao dostojni naslednik legendarnih modela 206 i 207 pokazao je da je auto sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu u konkurenciji od 18 automobila koji se prodaju na srpskom tržištu.

Ovu nagradu već jedanaestu godinu zaredom dodeljuje Metro market u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja, Privrednom komorom Srbije, Agencijom za bezbednost saobraćaja, AMSS-Centrom za motorna vozila i Srpskom asocijacijom uvoznika automobila i delova kako bi afirmisao trend kupovine automobila koji su ekološki orijentisani.

U obrazloženju žirija navodi se da je Peugeot kao rodonačelnik tzv. ekoloških motora koji čuvaju životnu sredinu sa pravom poneo titulu Eko automobila godine. U pitanju je model 208 motor 1.4 e-Hdi od 68 ks, težine od 1050 kg i prosečne potrošnje od svega 3,4l/100km. Peugeot 208 je rekorder po smanjenoj emisiji CO2 zahvaljujući Stop&Start sistemu, sistemu skupljanja energije kočenja, pneumaticima koji štede gorivo, koeficijentu otpora vazduha, a čak četvrtina vozila je od recikliranih materijala.

Nagradu je u Privrednoj komori Srbije preuzeo izvršni direktor „Verano Motorsa“ Milan Vukasović u prisustvu direktora Komore Miloša Jelića i predstavnika Ministarstva ekologije.

„Izuzetna mi je čast što je Peugeot 208 poneo ovu sjajnu nagradu za Eko automobil godine, jer se segmentu zaštite životne sredine u Peugeot-u poklanja velika pažnja. Nije lako biti najbolji u konkurenciji od 18 sjajnih kandidata, a ova nagrada je još jedan dokaz da Peugeot radi na afirmaciji dobrih trendova u autoindustriji. Budući da želimo da izmenimo stav o automobilima kao najvećim zagađivačima sredine, i podrška relevatnih državnih organa je važna da bi se kupci stimulisali za kupovinu eko automobila“, rekao je Milan Vukasović, izvršni direktor „Verano Motorsa“.

Pod sloganom „Let your body drive“ Peugeot 208 je među članovima poslovne zajednice ocenjen izuzetno stabilnim vozilom čiji funkcionalnim dizajn daje dobru preglednost u vožnji, a mlađa populacija se uverila da je mali potrošač goriva i da je veoma „zgodan“ za parkiranje i manevar u uslovima gradske gužve.

Uvoznik Peugeota poziva sve zainteresovane kupce da ih posete u salonu u Vojvode Stepe 352, zakažu test vožnje i uvere se zbog čega je Peugeot 208 budući lider u segmentu najboljih gradskih automobila.

Specifikacija:

- tačna oznaka modela i motora: Peugeot 208 1,4l e-HDI 68ks FAP
- modelska godina 2012, nov model

Lokacija proizvodnje: Peugeot fabrika u mestu Poissy, Francuska
Radna zapremina motora: 1398cm3
Snaga: 50kw/70 ks pri o/min
Masa automobila: 1050 kg
Emisije izduvnih gasova

Euro klasa: 5 ­­­­­­­­
Ugljen monoksid, CO: 87 g/km
Ugljovodonici, HC: / g/km
Oksidi azota, NOx: 159,0 mg/km
Čestice čađi: 0,45 mg/km

Ugljen dioksid, CO2:

- Kombinovana vožnja: 87 g/km
- Gradska vožnja: 95 g/km
- Vožnja van grada: 83 g/km

Buka u vožnji: 69,5 dB
Prosečna potrošnja goriva: 3,4 l/100 km
Procenat recikliranih materijala u ukupnoj masi finalnog proizvoda: 25 %
Mogućnost reciklaže automobila i/ili njegovih komponenti nakon životnog veka (izražena u % ili pojedinačno, po komponenti): 97%
Primenjene napredne tehnologije radi poštovanja okoline (na primer: sistem Stop&Start, sistem skupljanja energije kočenja, pneumatici koji utiču na smanjenu potrošnju goriva, koeficijent otpora vazduha…)

Izvor: Auto Exclusive

Poslednji put izmenjeno sreda, 30 januar 2013 18:04
Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs