Odštampajte ovu stranicu

Stari laptopovi energetski isplativiji od novih

Objavljeno u Saznanja
Pročitano 734 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ulaganje u stare laptopove je energetski efikasnije od kupovine novih modela koje proizvođači reklamiraju kao "zelene", odnosno ekološke.

Istraživanje nemačkog Eko instituta pokazalo je da u proizvodnji delova za nove uređaje, kao što su laptopovi i noutbukovi, nastaju nove količine jedinjenja od ugljenika.

Studija je pokazala da 56% štetnih gasova u informaciono-tehnološkom sektoru nastaje u procesu proizvodnje noutbukova, što je značajno više nego što nastaje u samoj upotrebi uređaja.

Time se praktično obesmišljava kupovina novih laptopova ukoliko za tim ne postoji stvarna potreba, jer je njihova ekološka isplativost praktično neutralisana u procesu proizvodnje.

To u praksi znači da, ukoliko je novoproizvedeni noutbuk za 10% energetski efikasniji od starog, emisija gasova koja nastane u procesu njegove proizvodnje je tolika da se njegova upotreba, sa stanovišta ekologije, isplati tek posle 41 godine, navodi se u studiji nemačkog instituta.

Međutim, ukoliko korisnik uloži samo u obnovu delova, period amortizacije skraćuje se na oko 13 godina.

Studija nemačkog Eko instituta takođe je pokazala da potrošači kupuju nove uređaje u proseku na tri godine, iako postojeći mogu i dalje da se koriste ili obnove.

To se objašnjava visokom stopom inovativnosti u sektoru IT industrije, ali i padom cena novih uređaja. Zbog svega toga vremenom se znatno smanjuje period korišćenja nekog uređaja.

Izvor: Asocijacija potrošača Srbije - APOS

Poslednji put izmenjeno petak, 30 novembar 2012 21:45
Branislav Vila

Montaža, montaža, montaža! Ceo život je jedna velika montaža :)

Adresa sajta www.vila.rs