20. Oct, 2021.

Invelox vetroturbina generiše i do 6 puta više energije od konvencionalne turbine

Pročitano 6766 puta
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Američka kompanija koja se bavi energijom vetra SheerWind, nedavno je objavila rezultate ispitivanja sprovedenih na njihovoj novoj tehnologiji za generisanje energije vetra pod nazivom Invelox. Iz kompanije navode da su tokom testova njihove turbine uspele da generišu šest puta više energije od one koju proizvode tradicionalne turbine postavljene na stubovima.Invelox ima drugačiji pristup generisanju energije vetra jer se ne oslanja na velike brzine vetra. Umesto toga, ova turbina prihvata vetar bilo koje brzine, čak i povetarac, putem portala koji se nalazi iznad zemlje. Zarobljeni vetar se zatim provodi kroz kanal gde postepeno ubrzava. Dobijena kinetička energija pokreće generator na tlu. Dovodeći protok vazduha sa vrha kule, moguće je generisati više snage sa manjim turbinama, kažu iz kompanije SheerWind.

"Koristili smo istu turbinu - generator (sa datim opterećenjem) i montirali je na stub kao što je slučaj sa tradicionalnim vetroturbinama“, kaže se u saopštenju kompanije SheerWind. "Izmerili smo brzinu vetra i izlaznu snagu. Onda smo postavili isti sistem turbine i generatora (podvrgnut istim opterećenjem) i ponovo merili brzinu vetra, brzinu vetra unutar Invelox-a i energiju. Zatim smo koristili odnos napajanja i brzine 5 do 15 dana (u zavisnosti od testa) i izračunali energiju u kWh. Šest puta više energije se dobilo u jednom od ovih dana. Poboljšanja u energetskoj proizvodnji su bila u rasponu od 81 do 660 odsto, sa prosečno većom proizvodnjom energije od 314 odsto.“

Ako je sve što su naveli tačno, čini se da bi ipak poslednja kategorija bila najkorisniji indikator. Pored performansi proizvodnje energije i činjenice da može da funkcioniše i pri sporim brzinama vetra, kompanija SheerWind kaže da Invelox košta manje od 750 dolara po kilovatu za instaliranje. Takođe, oni tvrde da su operativni troškovi značajno smanjeni u odnosu na tradicionalne tehnologije vetroturbina. Zahvaljujući smanjenoj veličini i generatorom na zemlji, sistem je navodno sigurniji za ptice i druge životinje. I na kraju, ovaj sistem takođe omogućava umrežavanje više stubova na jedan generator.

Izvor: ekokuce.com

Pripremila: Dragana Žarkov II - 4

Poljoprivredna škola "Vršac" - Vršac

Poljoprivredna škola u Vršcu osnovana je davne 1921. godine i od tada u njoj se obrazuju i vaspitavaju mlade generacije za uspešno obavljanje poslova u struci.


Kontakt:
Poljoprivredna škola "Vršac", Arhitekte Brašovana 1, 26300 Vršac
Telefon: +381 13 805 058 (sekretar), +381 13 805 059 (direktor)
Tel/Fax: +381 13 807 589 (računovodstvo)

PokloniIOtpadSkloni