Odštampajte ovu stranicu

EVROPSKI DANI SUNCA U SMEDEREVU

Pročitano 3077 puta
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

     U organizaciji udruženja "Cefix-a" iz Vršca i uz pomoć SO-e Vršac ekipi naše škole i ŠC "Nikola Tesla" iz Vršca obezbeđeno je (08.05.2013.) učešće na 4. manifestaciji pod nazivom "Evropski dani Sunca u Smederevu". Ova manifestacija, pored proslave dana Sunca, koje nam nesebično daruje život i energiju i sve što posedujemo, ima široko izražen edukativni karakter. Manifestacija približava načine korišćenja solarne energije, daje nam ideje kako da je koristimo, usmerava naše aktivno razmišljanje o zaštiti životne sredine, štednji energije i odnosu prema prirodi, kao i mladima za njihovo obrazovanje i rad u budućnosti.

     Od učenika naše škole odabrani su članovi sekcije "Mladi fizičar" koji su bili najaktivniji na izradi solarnog kolektora (Marija Nastić i Staniša Pavlov). Isti izbor je izvršen i u ŠC "Nikola Tesla" iz Vršca, a oni su uzeli aktivno učešće sa predmetnim nastavnicima na tribini pod nazivom "Primena solarne energije i energetske efikasnosti i Republici Srbiji". Vršačka ekipa se prestavila zajedničkom prezentacijom o izradi solarnih kolektora u dve škole. Uvodnu reč, pre prezentacije, dao je Dragoslav Dobrosavljević, energetski menadžer opštine Vršac. Ceo postupak izrade, merenja i demonstracije rada u prezentaciji je izložio učenik ŠC "Nikola Tesla", Mladen Vučković, koji je pre srednje završio osnovnu školu u Izbištu, odakle je potekao kao đak generacije. Većina učesnika ove prestižne tribine, koja je održana u plenumskoj sali Skupštine grada Smedereva, je u kasnijoj diskusiji izrazila reči pohvale za ostvarene projekte solarnih kolektora. Posebno priznanje za našu školu je i što se naša prezentacija našla među četiri odabrane prezentacije za ovu prigodu. Jednu od prezentacija imalo je i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

   Na kraju recimo da se, pored naučne tribine, organizovala i izložba solarne opreme, predstavljanje školskih radova za "Dan Sunca", puštanje balona sa ispisanim porukama i dekoracija drveća sa "sunčanim sloganima". Za naše učenike ovo je iskustvo više i prilika za sticanje novih znanja o korišćenju solarne energije.

Izvor: OŠ "Žarko Zrenjanin" Izbište http://osizbiste.znanje.info

Hasan Helja


Čovek je biće prakse!

Adresa sajta www.cefix.rs